NIEUWS

Hoe zit het nu met Zeeuwse mosselen? 

 

In de bodemcultuur gebeurt het opkweken van mosselzaad tot consumptiemossel op de Oosterschelde en in de Waddenzee.

 

De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het gebied strekt zich uit tussen Den Helder in Nederland tot Esbjerg in Denemarken en heeft een lengte van 500 km en een breedte van gemiddeld 20 km.

 

Ook in het Duitse deel van de Waddenzee worden mosselen gekweekt. In totaal gebeurt het opkweken van mosselen op ca. 7000 ha. Kweekpercelen, waarvan de meeste in de Waddenzee.

 

Door de sterke invloed van eb en vloed - en het hierdoor hogere aanbod van voedsel voor de mosselen – is de Waddenzee het meest geschikt voor de mosselkweek.

Wel is er voor de mosselkwekers op de Waddenzee door storm en vraat door predatoren meer risico dan op de Oosterschelde welke – door de beschutte ligging – beter bekend staat om de beschutte bewaarpercelen.

 

De Zeeuwse mosselkwekers zijn in het verleden de samenwerking aangegaan met Duitse mosselkwekers. De kweekmethode van dezelfde Mytilus edulis mossel is hier gelijk aan die in Nederland.

 

Door de geografische spreiding van het mosselareaal over meerdere gebieden heeft als voordeel dat voortdurend mosselen van goede kwaliteit beschikbaar zijn. Juist wanneer de groei, zoals dit seizoen, in één van de gebieden tegenzit.

 

Net als de weinige mosselen uit de Oosterschelde zelf worden alle mosselen uit de Waddenzee in het Zeeuwse mosselhart Yerseke met zuiver Oosterscheldewater zandvrij gespoeld ( verwaterd ), verwerkt en verpakt. Daarom hebben zij uiteindelijk de naam Zeeuwse mossel. Op de verpakking van de mosselen is altijd te zien uit welk gebied de mosselen afkomstig zijn.